Żelazo i sport. Po co brać żelazo, jeśli uprawiasz sport?
W sporcie odpowiednia ilość żelaza = dobra sprawność fizyczna.
Ludzie uprawiający sport regularnie, znają znaczenie żelaza w codziennej diecie. Z każdym litrem potu traci się od 0,5 do 1,5 mg żelaza. Jeśli zalecana dzienna dawka wynosi około 11 mg, sportowiec traci znaczną ilość żelaza podczas swojej aktywności fizycznej! Zwłaszcza w przypadku młodych kobiet uprawiających sport, które z powodu menstruacji mają większe zapotrzebowanie na żelazo.
Dlatego nawet sportowcy nie są w stanie dostarczyć swojemu ciału odpowiedniej ilości żelaza tylko poprzez zdrową dietę.
Żelazo jest niezbędne dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do komórek. Spadek stężenia hemoglobiny we krwi ma negatywny wpływ na sprawność fizyczną i psychiczną, na układ odpornościowy i może powodować szczególne predyspozycje do infekcji.
Żelazo jest również niezbędne do tworzenia krwi, ponieważ zamienia cukier w energię i redukuje odpady metaboliczne. Im mniej żelaza mamy w naszym ciele, tym gorszy będzie nasz stan zdrowia. Po zakończeniu codziennego treningu, aby uzupełnić utracone żelazo, musimy dodać do naszej diety suplement, który pomoże nam utrzymać napięcie mięśniowe i poziom tlenu we krwi: w ten sposób nasze ciało będzie miało witalność niezbędną by stawić czoła codziennym czynnościom.
Co zawiera Floradix ?
Odpowiednią ilość żelaza
Żelazo ma wiele funkcji, jest jednym z najważniejszych pierwiastków, które przyczyniają się do tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz ma funkcję transportowania tlenu do organizmu.
Floradix zawiera żelazo (glukonian żelaza II), które jest formą szczególnie dobrze absorbowaną przez organizm.
Ekstrakty ziołowe
Ekstrakt roślinny - na bazie marchwi, pokrzywy, szpinaku, korzenia perzu, kopru włoskiego, alg oceanicznych i kwiatu malwy afrykańskiej.
Soki owocowe
Ta formuła została specjalnie zaprojektowana w celu zoptymalizowania wchłaniania żelaza, dzięki obecności gruszki, winogron, porzeczek, jeżyn, wiśni, pomarańczy, buraków, soku z cytryny i jabłka.
Witaminy
Witamina B1: przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
Witamina B2: pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
Witamina B6: pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek
Witamina B12: przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Witamina C: zwiększa przyswajanie żelaza
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?