Wątroba jeden z najbardziej obciążonych organów w naszym organizmie
Wykonuje ona kilkadziesiąt funkcji ważnych dla naszego zdrowia. Można je podzielić na cztery grupy:
filtrowanie toksyn, magazynowanie witamin, syntezę różnych związków i enzymów oraz metabolizm substancji odżywczych. Ponadto bierze istotny udział w termoregulacji cieplnej.
Nasze ulubione potrawy przeważnie są słodkie, słone, kwaśne…rzadko gorzkie a właśnie ten smak pozwala nam zrównoważyć metabolizm. Aktywizuje bowiem wątrobę i trzustkę do lepszego trawienia posiłków, nawet tłustych i kalorycznych. Gorycz hamuje wchłanianie tłuszczu i reguluje poziom glukozy, pobudza hormon odpowiadający za uczucie sytości. Gorzkie zioła powodują też lepsze wydzielanie enzymów trawiennych. Im więcej gorzkiego smaku w naszej diecie, tym mniej ochoty na słodycze i węglowodany. Gorzki smak poprawia barierę immunologiczną błon śluzowych, działa przeciwzapalnie i odkwaszająco na cały organizm.
Nie musimy jednak wcale odmawiać sobie naszych ulubionych potraw, wystarczy dołożyć troszkę gorzkich ziół, szczególnie po ciężkich i kalorycznych posiłkach – gdzie je znajdziecie? Na przykład w naszym tonku Floradix na Wątrobę.
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?