Skrzyp polny jest dobry nie tylko na poprawę kondycji włosów,
paznokci i skóry
Skrzyp polny jest w naszym kraju rośliną tak pospolitą, że często po prostu uznaje się go za chwast.
Zazwyczaj znajdziemy go w składzie suplementów diety, przeznaczonych dla osób chcących poprawić wygląd swoich włosów, paznokci oraz skóry. I słusznie. Skrzyp ma jednak znacznie więcej cennych właściwości, a odpowiednio przyrządzony nada się też do jedzenia. Swoją sławę skrzyp zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości krzemionki, z której nasz organizm pozyskuje krzem. To właśnie on odpowiada za najbardziej znane właściwości skrzypu - poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Krzemionka pomaga także w opóźnianiu procesów starzenia skóry, sprzyjając utrzymaniu jej prawidłowej elastyczności i jędrności. Sam skrzyp poleca się natomiast szczególnie, jako środek pomocny w pielęgnacji cery z różnorodnymi problemami: trądzikowej, rumieniowej, naczynkowej oraz skłonnością do reakcji alergicznych.
Skrzyp polny wykorzystuje się do łagodzenia, leczenia i profilaktyki wielu chorób, m.in.
|
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?