Seler źródło wielu witamin, minerałów i błonnika
Seler to jedno z warzyw, które jest doceniane za sprawą swoich właściwości odżywczych, bogactwa składników mineralnych i witamin.
Seler naciowy składa się w ok. 95 % z wody. Dzięki temu doskonale nawadnia organizm. Niska zawartość białka (0,69 g / 100 g), tłuszczy (0,17g / 100 g), węglowodanów (2,97g / 100 g) sprawia, że jest on chętnie wykorzystany w dietach odchudzających.
Ułatwione trawienie oraz proces odchudzania zawdzięcza również błonnikowi, który występuje w łodygach w ilości 1,6 g na 100 g produktu.
To wszystko dopełnia niski indeks glikemiczny 15 IG, dzięki któremu po selera naciowego mogą śmiało sięgać osoby z cukrzycą!
Seler to bomba witaminowa, gdyż zawiera ich ogromną ilość:
Ponadto zawiera składniki mineralne:
Dzięki wysokiej zawartości soli mineralnych seler może śmiało zastępować sól kuchenną!
Jeżeli chcecie spożywać go częściej to mamy wygodną formę w postaci świeżego soku. Regularnie picie tego soku jest proste i przynosi wiele korzyści.
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?