Rola witaminy C w naszym organizmie
Linus Pauling odkrył, że człowiek ma uszkodzony gen, który w pośredni sposób jest odpowiedzialny za przetwarzanie cukrów we krwi w kwas askorbinowy (witaminę C).
Co gorsza, nasza wątroba nie magazynuje witaminy C. Kwasu askorbinowego mamy w organizmie tylko tyle, ile dostarczymy go sobie z pożywieniem ( średnio około 30 mg dziennie!). Niestety to bardzo mało, biorąc pod uwagę, że w stresie potrzebujemy tej witaminy około 500-1500 mg!
Z tego powodu, bardzo ważna jest odpowiednia dieta bogata w produkty z witaminą C oraz suplementacja.
Pamiętaj, że witamina C wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki, a także dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia. Witamina C zwiększa także przyswajanie żelaza.
Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Witamina C wpływa też na stan skóry.
Czy wiecie które owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?
1.Dzika róża – 1800 mg
2. Rokitnik – do 1100 mg
3. Dereń – do 200 mg
4. Porzeczka czarna – 183 mg
5. Natka pietruszki – 178 mg
6. Papryka czerwona – 144 mg
7. Chrzan – 114 mg
8. Brukselka – 94 mg
9. Papryka zielona – 91 mg
10. Kalafior – 69 mg
11. Szpinak – 68 mg
12. Truskawki – 66 mg
13. Pomelo – 61 mg
14. Poziomki – 60 mg
15. Kiwi – 59 mg
16. Cytryny – 53 mg
17. Pomarańcze – 50 mg
18. Czerwona porzeczka – 46 mg
19. Kapusta czerwona – 54 mg
20. Kapusta biała – 48 mg
21. Grejpfrut czerwony – 38 mg
22. Grejpfrut biały – 34 mg
23. Limonka – 29 mg
24. Pomidory – 23 mg
Najmniej witaminy C zawierają:
25. Kapusta kwaszona – 16 mg
26. Ziemniaki wczesne – 16 mg
27. Ziemniaki późne – 11 mg
28. Jabłka – 9 mg
29. Ogórki – 8 mg
30. Cebula – 6 mg
Witamina C jest jednym ze składników toniku Floradix żelazo i witaminy.
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?