Poncz Bożonarodzeniowy
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach, czyli: herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc.
Na święta proponujemy poncz Bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny.
Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego ponczu:
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i dodaj według uznania przyprawy (pokruszone), wanilię rozkrój. Całość gotuj około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolej do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodaj pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Całość gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj miód. W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był ciepły.
Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?