Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

 

Pięć sposobów na przyswajanie żelaza

5 spos.na przysw.żelaza.jpgDobrze się odżywiasz, a mimo to wyniki twoich badań wciąż wskazują na niedobór żelaza? Możesz poprawić jego wchłanianie.
Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Gdy go brakuje, czujemy się zmęczone, pozbawione energii i częściej łapiemy infekcje. Przy takich objawach warto zbadać poziom żelaza we krwi. Jeśli okaże się, że mamy go za mało, trzeba włączyć więcej jego źródeł do diety: 

Zwiększ ilość witaminy C w diecie

Witamina C sprawia, że żelazo, które trafia do przewodu pokarmowego, lepiej i szybciej się wchłania. Produkty bogate w żelazo (wołowina, jagnięcina, wątróbka, pestki dyni, orzechy, buraki, rośliny strączkowe, kasza jaglana i gryczana) warto więc łączyć z tymi o dużej zawartości witaminy C (papryka, natka pietruszki, brokuły, brukselka, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, ananasy, maliny).

Dostarcz organizmowi siarki

By żelazo dobrze się wchłaniało organizmowi potrzebna jest siarka. Niedostatek tego minerału w organizmie może doprowadzić do niedoborów nie tylko żelaza, ale i innych substancji (np.: magnezu, krzemu, sodu, manganu, wapnia, jodu, chloru i potasu). Warto zatem dbać, by w naszej diecie nie brakowało żywności bogatych w siarkę, czyli produktów wysokobiałkowych (mięso, jaja), a także czosnku i cebuli. Badania naukowe dowiodły, że regularnie spożywając dwa ostatnie produkty, możemy zwiększyć przyswajanie żelaza aż o 70 proc.

Wybieraj bardzo słodkie owoce

Przy problemach z wchłanianiem żelaza trzeba jeść więcej owoców. Zawarta w nich fruktoza to jedna z tych substancji, których niedobór obniża przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego warto sięgać szczególnie po owoce wysokofruktozowe, czyli (np.: winogrona, gruszki, jabłka, czarne jagody oraz śliwki). 

Dobrym źródłem tej ułatwiającej wchłanianie żelaza substancji są też niektóre warzywa, np.: szparagi, karczochy, buraki ćwikłowe, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, por, groszek zielony. Do pokarmów wysokofruktozowych zalicza się także koncentrat pomidorowy!


Unikaj napojów z taninami

Poprawę wchłaniania żelaza przyniesie także powstrzymanie się od picia kawy, herbaty i czerwonego wina. Zawierają one taniny (polifenole), które wchodzą w reakcję z żelazem i hamują jego wchłanianie z przewodu pokarmowego.

 

Możesz także wspomóc się suplementami diety.

Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?