Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

 

Czy wiesz, że mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to nie to samo co mlecz polny?

Mniszek blog new.jpgMniszek lekarski potocznie bywa nazywany dmuchawcem i  błędnie mleczem. Pozornie podobne do siebie rośliny są wciąż często mylone - obie pochodzą z rodziny astrowatych. Tymczasem lecznicze właściwości ma tylko jedna z nich.

Czy wiesz jak je rozróżnić?

Jadalny Mniszek lekarski ma kilka łodyg pozbawionych liści, wyrastających z jednego miejsca blisko ziemi i zakończonych jednym kwiatem.

Mlecz polny to roślina niejadalna. Ma jedną grubą łodygę, rozdzielającą się na boczne, pokryte listkami pędy z kilkoma kwiatami.

Mniszek lekarski zawiera wiele cennych leczniczych substancji. Sok z mniszka lekarskiego polecany jest dla każdego, ponieważ ma działanie wzmacniające organizm. 

  • Mniszek ma działanie poprawiające trawienie i moczopędne (dzięki temu też sprzyja odchudzaniu).
  • Usprawnia metabolizm - stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci (zapobiega jej zastojom). Polecany szczególnie przy dolegliwościach ze strony wątroby. 
  • Mniszek jest rekomendowany w diecie diabetyków - zawiera inulinę, dzięki czemu pomaga regulować gospodarkę węglowodanową organizmu, wydłuża i spowalnia wchłanianie cukru i  obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków.
  • Wspiera system immunologiczny, polecany jest dla rekonwalescentów, dla wzmocnienia organizmu wycieńczonego długotrwałą chorobą.

Masz pytania lub chcesz podzielić się swoimi uwagami?